BIER BROUWEN, Het proces

Wat moet er allemaal gebeuren bij bier brouwen.

1. MOUTEN
Bij Bier brouwen staat aan de basis van het brouwproces. Het graan, meestal gerst, wordt ontkiemd en vervolgens gedroogd. Dit proces noemen we mouten.
2. MAISCHEN
We malen de mout tot een substantie die we schroot noemen. De schroot mengen we met water en wordt verwarmd waardoor er een beslag ontstaat. Tijdens dit proces, dat maischen heet, komen enzymen vrij die het aanwezige zetmeel omzetten tot suikers, wat later in het proces gaat zorgen voor de alcohol.
3. BOSTEL
Het beslag wordt vervolgens gefilterd, het klaren. Er ontstaat een heldere en zoete vloeistof, de wort. Bostel is het restproduct na het klaren.
4. KOKEN
De wort wordt in ketels gekookt tijden bier brouwen. Tijdens het koken voegen we hop en eventueel kruiden toe.
5. VERGISTEN
De gekoelde wort gaat in een fermentatietank en we voegen gist toe. De suikers worden tijdens de vergisting omgezet in alcohol en koolzuurgas en er komen verschillende smaakstoffen vrij. De vergisting duurt ongeveer een week. Daarna spreken we van jong bier.
6. LAGEREN
Het jong bier moet nog een aantal weken nagisten in de lagertanks. Na het lageren halen we de laatste gist en hopresten uit het bier. Het bier wordt hierdoor mooi helder.
7. AFVULLEN
Het heldere bier gaat in een helderbiertank en is klaar om afgevuld te worden. Dit gebeurt op fles en fust zodat het uiteindelijk bij jou als bierliefhebber terecht kan komen.
8. GENIETEN
Het brouwproces is afgerond. Tijd om te genieten van Solo Beer.

bier brouwen
bier brouwen
X